Sezaryen Sonrası Normal Doğum
“Yeni bir bebek, her şeyin başlangıcı gibidir; merak, umut, olasılıkların rüyasıdır.”
Eda J. Le Shan
Sezaryen doğum geçmişi olan annelerde sezaryen sırasında oluşan rahimdeki dikişler, sonraki doğumlarında açılma riski taşıyacağı için genelde sezaryen sonrası vajinal doğum mesafeli yaklaşılan bir doğum yöntemidir. Ancak hekimlerin özel takibi ve doğru uygulamalarıyla sezaryen sonrası normal doğumları risksiz atlatmak mümkün.
Özellikle mükerrer sezaryen doğumların yarattığı riskler göz önüne alındığında, rahimde birden fazla kez kesi ve dikiş olmasındansa -anneler normal doğuma elverişli olduklarında- SSVD, cerrahi müdahalelerin anne bünyesinde yaratabileceği komplikasyonları da önlemek adına tercih edilen yöntemlerden biridir.
Anneler Neden SSVD İster?
Özellikle daha önceden sezaryen ile doğum yapmak zorunda kalmış ve normal doğumu tadamamış anneler, sonraki doğumlarında normal doğumu tercih edebilmektedir. Ülkemizde artan sezaryen oranlarını düşürmek, annelere yapılan cerrahi müdahale sayısını azaltmak adına sezaryen sonrası normal doğum adayı olabilecek gebelerde SSVD sağlık açısından çok kıymetli bir doğum yöntemidir.
Kimler SSVD’ye Uygundur?
İki defadan fazla sezaryen doğum geçirmemiş, geçmişinde rahim operasyonu bulunmayan, daha önce sezaryen olmasına yol açan nedenlerin tekrar etmediği, bebeğin pozisyon ve kilosunun normal doğuma uygun olduğu ve annenin doğum kanalının normal doğuma elverişli olduğu senaryolarda anneler sonraki bebeklerini sezaryen sonrası vajinal doğum ile kucaklarına alabilir.
Hastane ve Doktor Seçimi
Sezaryen sonrası vajinal doğumlar, içerdiği riskler nedeniyle özel bir takip gerektirir. SSVD isteği olan gebelerin hekimi ile bu isteğini önceden konuşarak gerekli planlamaları yapmaları ve hekiminin önerileri doğrultusunda hastane seçmeleri önerilir.
SSVD Sonrası Kontroller
Sezaryen sonrası normal doğum aynı bir normal doğum sonrası gibi kontroller gerektirir ancak bazı durumlarda daha detaylı gözetim gerekebilir. Herhangi bir komplikasyon oluşmaması halinde, doğum sonrası ilk yirmi dört saat hastane gözleminin ardından anne taburcu edilir. Ardından birinci hafta ve kırkıncı gün kontrolleri yapılır.
Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim
Her doğum biricik ve kendine özel dinamikler barındırır. Bu özel anın kıymetinin farkında olunmalıdır. Kadın hastalıkları ve doğum alanlarında danışmak istediğiniz tüm konularda Op. Dr. Duygu Mutlu ile temas kurabilirsiniz.