yumurtalık kisti

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistleri, kadın üreme sistemlerinde sıkça görülen bir sorundur. Genellikle sıvı dolu kesecikler olarak kendini gösterir. Bunun yanında bazen içerisinde doku bulunan solid (katı) kistler de mevcut. Herhangi bir belirtiye neden olmadan büyüyen türleri de vardır. Ancak bazı durumlarda, ağrı, şişlik, hormon düzensizliği veya diğer semptomlara yol açabilirler. Çoğunlukla benign yani iyi huylulardır.

Yumurtalık Kisti Belirtileri ve Tanısı

Yumurtalık kistleri genellikle rutin ultrason kontrolü sırasında saptanır ve çoğunlukla bir belirti göstermez. Fakat bazı durumlarda semptomlar gösterir. Kasık veya karın bölgesinde ağrı, adet düzensizliği, ağrılı cinsel ilişki, bası yaptığı durumlarda sık idrara çıkma veya idrar kaçırma ve kabızlık yumurtalık kistlerinin kendini gösterdiği belirtilerden bazılarıdır. Bunun yanında bazı kistlerin gebe kalmada güçlük yarattığı bilinir. Tanıyı güçlendirmek için ultrasonun yanı sıra MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Kistlerin iyi huylu / kötü huylu ayrımında bazı laboratuvar testleri uygulanır.

Yumurtalık Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurtalık kistleri iyi huylu (benign), kötü huylu (malign) ve borderline olmak üzere üç ana kategoriye ayrılır. Jinekologlar çoğunlukla iyi huylu kistler üzerinde tedavi yürütür. Borderline ve kötü huylu kistler için hastaların jineko-onkoloji bölümünde takibi yapılır.

İyi Huylu Yumurtalık Kistleri

Basit Kist

Menstrual döngü sırasında belli bir büyüklüğe ulaşan folikül çatlar. Çatlayamazsa büyümeye devam eder ve içi su dolu kistler şeklinde kendini belli eder. Fonksiyonel kist olarak da geçer. Genellikle zararsızdır. Çoğu zaman kendiliğinden yok olur.

Çikolata Kisti

Endometrioma olarak da bilinen çikolata kistleri, endometrium tabakasının yumurtalık içerisine yerleşmesi ile olur. Bu tabaka her reglde kanadığı için, içi kan doludur. Fonksiyonel tıp yaklaşımında cerrahi müdahaleden önce vücutta inflamasyonu düşürerek tedavi etmek önceliktir.

Dermoid Kist

Embriyolojik gelişim sırasında, dokuların yanlış göç etmesiyle oluşur. Hormon bozukluğuna en çok yol açan kistlerdir. Bu kistlerin içerisinde kıl, yağ, kıkırdak, diş gibi olmaması gereken dokular gelişebilir. Yalnızca cerrahi müdahale ile çıkarılarak tedavi edilebilir.

Yumurtalık Kistleri Gebe Kalmayı Engeller Mi?

Basit kistler genellikle zararsız olduğu için gebeliğe ciddi bir engel oluşturmaz. Ancak çikolata kistleri özellikle tüplerde ve çevre dokularda yapışıklığa neden olduğu için gebe kalmada güçlük görülebilir. Dermoid kist gibi özellikle hormonları bozan kistlerdeyse gebe kalmada zorluk daha sık gözlemlenir. Her kistin gebeliğe engel teşkil ettiği söylenemeyecektir. Ancak gebelik planlayan hastaların öncesinde mutlaka rutin kontrollerini yaptırması önerilmektedir.

Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim

Kadın hastalıkları ve doğum alanlarında danışmak istediğiniz tüm konularda Op. Dr. Duygu Mutlu ile temas kurabilirsiniz.