Vajina Daraltma

Vajina Daraltma

Vajina daraltma, sıkılığını kaybetmiş vajen dokusunun yeniden eski sıkı ve elastik haline getirilmesi için yapılan hem fonksiyonel hem estetik tedavi yöntemidir. Genellikle normal doğum geçirmiş ve doğum sırasında vajinal esnekliğini kaybetmiş ya da genetik olarak vajina dokusu esnemeye müsait kadınların başvurmayı tercih ettiği bir yöntemdir.

Vajina daraltma tedavisinde ameliyatlı ya da ameliyatsız yöntemler kullanılabilir. Ameliyatsız tedaviyi tercih eden hastalar için Lazer Tedavisi ile karbondioksit lazer ve radyofrekans lazer yöntemlerinden biri ya da ikisi birlikte önerilir.

Vajinal Daraltmada Lazer Mi, Ameliyat Mı?

Vajina daraltma isteği ile gelen hastaların tedavi yöntemine (lazerin yeterli olup olmadığı ya da ameliyat gerekip gerekmediğine) karar verirken gözetilen birkaç kriter söz konusu. Yöntemi belirlemede; hastanın tedavi sonucunda ve işlem sonrası iyileşme sürecindeki beklentisi, tedaviye ayırabileceği zaman ve tekrar eden seanslara katılabilme uygunluğu, en önemlisi hastanın ön muayenesinde eşlik eden rahatsızlıklarının olup olmaması kritik rol oynar.

Ameliyat ile Vajina Daraltma

Öncelikli olarak pelvik taban bozukluğu olan, eşlik eden idrar kaçırma, idrar torbası sarkması, bağırsak torbası sarkması ileri seviyede olan hastalarda ameliyat hasta tercihinden bağımsız daha ön planda düşünülür. Bunun yanında hasta beklentisi göz önünde bulundurularak kısa sürede kalıcı sonuç almak isteyen ve tekrarlayan seanslara gelemeyecek olan hastalarda ise ameliyat ile tedavi önerilir.

Lazer ile Vajina Daraltma

Özellikle yoğun tempolu hayatlara sahip, ameliyattan çekinen, anestezi almak istemeyen, tekrar eden seanslara katılımda sorun yaşamayacak, işlem sonrası normal hayatına hızlıca dönmek isteyen hastalarda pelvik taban bozukluğu ciddi seviyede değilse öncelikle lazer ile tedavi planlanır. Öyle ki lazer ile vajina daraltma öğle arası genital estetik uygulamalarından biri olarak kabul edilir.

Ameliyat ile Vajina Daraltma Süreci Nasıl İlerler?

Operasyon Öncesi

Vajina daraltma talebiyle gelen hastaların öncelikle detaylı şekilde şikayetleri dinlenir. Ardından muayeneye alınarak ultrason çekilir ve pelvik taban kontrolü yapılır. İhtiyaca göre vajina daraltma operasyonlarına ek olarak idrar kaçırma, üst duvar bozukluğu (sistosel) onarımı , arka duvar bozukluğu (rektosel) onarımı ve perinoplasti ameliyatları dahil edilebilir.

Hastane Süreci

Ameliyattan bir gün önce anestezi hazırlığı yapılan hasta, ameliyat günü aç bir şekilde hastaneye gelerek yatışını yaptırır. Operasyon genellikle genel anestezi, bazı durumlarda spinal anestezi altında ameliyathanede gerçekleştirilir. Operasyon ortalama bir – bir buçuk saat sürer. Hasta ameliyatın bitiminden ortalama dört ila altı saat sonra mobilize olur ve kendini iyi hissettiğinde aynı gün taburculuğu verilir. Genellikle hastalarda ciddi ağrı beklenmeyen bir ameliyattır.

İyileşme Süreci

Hasta taburculuğu itibarıyla bazı kısıtlamalarla günlük hayatına döner. Ortalama kırk gün dikişlerin tam kaynama süreci olduğundan, bu süreçte cinsel ilişkiden, havuz deniz, spa gibi ıslak alan kullanımlarından kaçınmaları gerekir. Herhangi bir dikiş alma veya özellikle bir pansuman ihtiyacı yoktur. Reçete edilen ilaçları kullanmak, bölgeyi kuru ve temiz tutmak yeterlidir.

Lazer Tedavisi ile Vajinal Daraltma

Lazer ile vajinal daraltma yapılacak hastanın son bir yıl içerisinde yapılmış SMEAR testinin temiz olması, adet döneminde olmaması ve aktif enfeksiyon barındırmaması gerekir. İşlem öncesi bir ön hazırlığa ve anesteziye gerek duyulmaz. İşlem muayenehane şartlarında, lazer cihazı ile karbondioksit lazer, radyofrekans lazer veya her ikisinin kombinasyonu şeklinde yapılabilir.

Hasta ihtiyacına göre dört altı hafta aralığında, genellikle bir – üç seans yapılır. Ortalama on dakika sürer ve herhangi bir ağrı, acı hissedilmez. İşlem sonrası hasta anında normal hayatına dönerken, ekstra bir bakım yapması gerekmez. Dört beş günlük bir cinsel perhiz ve ıslak alan kullanımı kısıtlaması yeterlidir. Bazı hastalarda işlem sonrası ilk bir hafta sulu akıntı olabilir, bu normal kabul edilir.

Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim

Kadın hastalıkları ve doğum alanlarında danışmak istediğiniz tüm konularda Op. Dr. Duygu Mutlu ile temas kurabilirsiniz.