genital_sigil_hpv

Genital Siğil (HPV)

Human Papilloma Virus (HPV) yüzlerce çeşidi olan bir virüs olup ciltte siğil adı verilen enfeksiyonlara neden olur. Bu siğiller vücudun genelinde görülebileceği gibi en çok genital bölgede et beni şeklinde baş gösterir.

Kondilom (genital siğil) hastaya HPV’nin bulaştığını gösteren başlıca semptom olarak kabul edilir.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV’nin kişiden kişiye aktarımı cinsel salgılarla mümkündür. Bu nedenle bulaşa başlıca neden cinsel temastır. Ancak çok nadiren açık yara temasları, ortak jilet kullanımı gibi durumlarda da bulaşın gerçekleştiği gözlemlenir. Bunların yanı sıra havuz, ortak kıyafet ya da tuvalet kullanımı HPV’nin bulaşmasına ortam yaratmaz. Sadece yine çok nadiren açık yara durumu söz konusu ise bu olasılık mümkün olabilir.

HPV Teşhisi

Bulaşan HPV genelde birkaç ayda kendini gösterirken bazı virüsler yıllarca sessiz de kalabilir. Rutin jinekolojik muayene sırasında ya da siğil şikayeti ile başvuran hastalarda, rahim ağzından alınan sürüntü testiyle ya da siğilden alınan numune ile HPV teşhisini koymak ve virüs tipini belirlemek mümkün. HPV tipine bakılması hastalığın risk grubunu belirlemek açısından gereklidir.

HPV Risk Grupları

Yüksek risk grubundaki HPV tipleri

Bu tip virüsler rahim ağzı kanseri başta olmak üzere çeşitli kanserlere sebep olduğu için erken teşhis kritik önem arz eder. Bu tipler içerisinde özellikle Tip 16 ve Tip 18, en çok serviks (rahim ağzı) kanserine neden olan virüs tipleri olduğu için bu tipler tespit edildiğinde mutlaka kolposkopi ile inceleme yapılmalıdır. Ek olarak Tip 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 virüsleri yüksek risk grubuna girer.

Düşük risk grubundaki HPV Tipleri

Tip 6 ve Tip 11 gibi daha çok siğil ile kendini belli eden virüs tiplerine ek olarak Tip 42, 43, 44, 54, 61, 70 ,72, 81 virüsleri de sık görülen tiplerdendir.

HPV Tedavisi

Düşük risk grubunda ve smear sonucu temiz çıktıysa, kolposkopi ile incelemeye gerek duyulmaz. Aktif siğil durumu da gözlenmiyorsa, vücudun bağışıklığını güçlendirmek adına hayat tarzında değişiklikler önerilir. Sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek, stresten uzaklaşmak, takviye vitaminler almak hastalığın gerilemesine yardım eder.

Hasta düşük risk grubunda ve ek olarak aktif bir siğil durumu söz konusuysa siğilleri lazer veya koter ile yakma ya da kriyoterapi ile dondurma seçeneklerinden biri değerlendirilir. Eğer siğil çok büyükse siğili ya da siğilleri cerrahi müdahale ile çıkarma veya bazı asit ve kremler ile kurutma yöntemlerinden birine başvurmak gerekebilir.

Yapılan HPV testi sonucunda, hastanın yüksek risk grubuna dahil virüslerden birini taşıdığı tespit edilirse kolposkopi ile detaylı incelemeye gerek duyulur. Kolposkopi sonucu da göz önünde bulundurularak biyopsi ihtiyacının olup olmadığı değerlendirilir. Biyopsi sonucuna göre virüs tipine bağlı olarak hastaya özel tedavi yöntemine başlanır.

HPV’den Nasıl Korunabiliriz?

HPV’nin bulaşmasını önlemek mümkün. Her şeyden önce HPV aşısı yaptırarak, en sık görülen ve riskli tiplerine karşı koruma sağlanabilir. Bunun yanında cinsel birlikteliklerinizde prezervatif gibi bir bariyer korunma yöntemi seçmeniz hastalığın bulaş riskini minimum seviyeye çeker.

Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim

Alınacak önlemler ve erken teşhis ile HPV’nin sebep olacağı hastalıklardan korunmanız mümkün.