Doğum Kontrol Yöntemleri

Aile planlaması, kadınların istediği zamanda istediği sayıda çocuğa sahip olması için oldukça kıymetlidir. Farklı doğum kontrol yöntemleri sayesinde aile planlamasını gerçekleştirmek mümkün. En iyi doğum kontrol yöntemi aslında kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Sizin için en uygun korunma yolunu yaşam tarzınız, cinsel birliktelik sıklığınız ve korunma süresiyle ilgili beklentileriniz belirler.

Doğum Kontrolde Korunma Türleri

doğal doğum kontrol yöntemleri

Doğal Korunma Yöntemleri

Cinsel birleşme sırasında erkeğin geri çekilmesi, dışarı boşalmayı tercih etmesi veya kadının menstural döngü takviminin takip edilmesi gibi yöntemler toplumda yaygın olarak tercih edilen yöntemlerden. Ancak bu yöntemler genellikle koruma yüzdesi olarak en riskli korunma yöntemi olduğu için genellikle hekimler tarafından önerilmeyen yöntemlerdir. Ayrıca geri çekilme Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar için de bir korunma sağlamadığı için kamu sağlığı açısından tavsiye edilen bir yöntem değildir.

Bariyer Korunma Yöntemleri

Sık cinsel birlikteliği olmadığı için spirale ihtiyaç duymayan kadınlara önerilen korunma yöntemidir. Prezervatifler aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıkları da engellediği için en çok önerilen yöntemlerden biridir. Lateks alerjisi bulunan kişiler için latekssiz prezervatif seçenekleri de mevcuttur. Ülkemizde yaygın olarak bilinmemekle beraber kadınlar için bariyer korunma yöntemi olarak da diyafram ürünleri bulunmaktadır.

Rahim İçi Korunma Yöntemleri (Spiraller)

Hormonlu ve hormonsuz olmak üzere rahim içi korunma yöntemleri ikiye ayrılır. Hormonsuz spiraller, hormonlu yöntemlerin meydana getirdiği yan etkileri oluşturmadığından dışarıdan hormon almak istemeyen kadınlar tarafından sıkça tercih edilir. Hormonsuz rahim içi korunma yöntemlerinde kişinin bünyesine ve ihtiyaçlarına göre üç farklı spiral uygulaması yapılabilir:

Bakır Spiraller

Ekonomik alternatifleri değerlendirmek isteyen kadınlarımız için bakır spiraller oldukça iyi koruma sağlar.

Altın Spiraller

Antibakteriyel etkisinin olması nedeniyle sık akıntı ve enfeksiyon yaşayan kadınlara genellikle önerilir.

Boncuk Spiraller

Yeni nesil akıllı spiraller, kayma ve taktıktan sonra kanama artış riski minimum olduğu için sık tercih edilen ürünler.

Spiral türüne göre değişmekle beraber, spirallerin beş ila on yıllık ömürleri var. Kişinin çocuk sahibi olmaya karar verdiği anda spirali kolayca çıkartabilir ve hemen gebelik planlanmaya başlanabilir.

Spiral ile korunma yöntemi hem uzun süreli hem de oldukça güvenli çözüm sunduğu için en çok önerilen yöntemlerden biridir.

Hormonal Korunma Yöntemleri

Kadın sağlığına fonksiyonel tıp prensipleriyle yaklaşıldığında korunma yöntemlerini uygularken farklı yan etkiler yaratmama amaçlanır. Bu nedenle doğum kontrol hapları, aylık / üç aylık iğneler ve deri altı implantları gibi yöntemler mevcut olsa da vücut hormon dengesini değiştiren bu yöntemleri fonksiyonel tıp görüşü önermez.

Cerrahi Korunma Yöntemleri

Artık çocuk sahibi olmayı düşünmeyen, belli bir yaşın üstünde veya özel sağlık sorunları nedeniyle gebe kalmaması önerilen kişiler için uygun bir yöntemdir. Ancak bu konuda psikolojik olarak kararın kesin verilmiş olması ve herhangi bir pişmanlık yaşanmayacağından emin olması önemlidir. Kadınlar için tüp bağlama operasyonu; yumurtalık tüplerinin kesilmesi, kısmi veya tamamen çıkarılması işlemidir. Açık veya kapalı operasyonlar tercih edilebilir. Komplikasyon riski oldukça düşüktür, menopoz başlatmaz ancak geri dönüşü çok zor bir operasyondur. Erkeklerde ise vazektomi yöntemi ile sperm taşıyan kanalların bağlanması veya kesilmesi mümkündür. Bu uygulama da benzer şekilde psikolojik kararlılık gerektirir zira vazektomi geri dönüşü olmayan bir operasyondur.

Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim

Doğum kontrol planlamanızı doktor eşliğinde yürütmek ve sağlığınız için en güvenli doğum kontrol yöntemini birlikte belirlemek önemlidir.