polikistik over sendromu

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over, yumurtalıkta inci tanesi şeklinde dizilmiş küçük foliküllerin ultrason görüntüsüdür. Polikistik Over Sendromu ise, çoğunlukla insülin direnci ile başlayan adet düzensizliği, androjen yüksekliği, kıllanma ve sivilcelenme artışı ile seyreden bir hastalıklar bütünüdür. Her polikistik over görüntüsü olan hastada, polikistik over sendromu olduğunu söylenemeyecektir.

Polikistik Over Sendromu Neden Oluşur?

Bazı kadınlar genetik olarak insülin direncine daha yatkındır. Kötü beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere çevresel faktörler ile bu durum tetiklendiği zaman vücutta oluşan inflamasyon ve insülin direncinin artışı ile androjen hormonları yükselmeye başlar ve polikistik over sendromu tablosu ortaya çıkabilir.

Polikistik Over Sendromu’nda Bütüncül Yaklaşım

Belirtiler ve Teşhis

Polikistik Over Sendromu’nda adet düzensizliği en yaygın görülen semptomlardan biridir. Yumurtlama döngüsünde sorun yarattığı için gebe kalmada güçlük de söz konusu olabilmektedir. PCOS sahibi hastalarda sivilce ve aknelerin çıkmasında belirgin bir artış yaşanır. Özellikle çene, meme arası ve göbek bölgesinde erkek tipi kıllanma gözlemlenir. İnsülin direncine bağlı olarak kolay kilo alma ve göbek bölgesinde yağlanma söz konusudur.

PCOS birden çok nedene bağlı olabileceği için muayenede ilk olarak hastanın öyküsü dinlenir. Ardından detaylı bir muayene ve ultrason ile hasta değerlendirilir. Son olarak laboratuvar testleri ile teşhisi kesinleştirmek adına özellikle adetin üçüncü ila beşinci günleri arasında hormon ve androjen seviyelerine bakılır; açlık şekeri ve insülin değerlerini göz önünde bulundurarak teşhise karar verilir.

PCOS Tedavisi

PCOS tedavisinde kökene inilmediği ve hastaya bütüncül yaklaşılmadığı takdirde sürdürülebilir bir hayat kalitesi elde etmek zorlaşır. Bu nedenle hastaların hayat tarzında değişiklikler yapmasını sağlamak, fonksiyonel tıp yaklaşımıyla kök nedeni yok etmeye çalışmak önceliklidir.

Polikistik Over hastaları için ilk adım, çok kez ihmal edilse de, insülin direncini geriletmeyi amaçlamak olmalı. Bu amaca da sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinerek ve düzenli spor yaparak ulaşmak mümkündür. Bunun yanında insülin duyarlılığını artıracak bazı medikal tedaviler ve diyet programları verilebilir. Androjen seviyesi yüksek hastalarda, hormon seviyesini dengeleyecek ilaç ve takviyeler kullanılabilir. Gebelik planlayan PCOS hastalarında yumurtlamayı tetiklemek amacıyla bazı medikal tedavilere, gerekirse IVF (Invitro Fertilizasyon) yöntemine başvurulur.

Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim

PCOS tedavisinde altta yatan nedenlerin detaylıca incelenmesi ve Polikistik Over Sendromuna bütüncül bir yaklaşım tedavi süreci için oldukça önemlidir. PCOS hakkında danışmak istedikleriniz için Op Dr Duygu Mutlu ile iletişime geçebilirsiniz.