menopoz

Menopoz

Kadın yaşamındaki doğal döngülerden biri olan menopoz, adet döngüsünün ve dolayısıyla doğurganlığın sona erdiği dönemdir. Her kadında menopozun etkileri farklı hissedilir. Bu nedenle sadece erken menopoz endişesinde değil, menopoza giren tüm kadınlarda doktor desteği etkilidir. Bu kişiyi hem ruhsal hem de fiziksel açıdan rahatlatacaktır.

Menopoz Teşhisi Nasıl Konur?

Menopoz, genellikle kadınlarda kırk beş ila elli beş yaş arasında kendini gösterir. Bazı laboratuvar testleri ile tanı konulabilir. Ancak tıbben bir kadının bir yıl boyunca hiç adet görmemesi menopozun başladığının kanıtıdır. Bazı kadınlarda adet döngüsü bir anda kesilebilirken bazı kadınlarda bu süreç zamana yayılabilir. Azalan veya artan adet kanamaları ya da iki adet görme süresi arasındaki zamanın değişiklik göstermesi menopoza girişin bir göstergesi olabilir.

Menopozun Kadın Hayatına Etkileri

Bazı kadınlar menopoz sürecini oldukça sert geçirirken, bazı kadınlarda süreç daha yumuşak ilerler. En yaygın etkisi sıcak basması olarak gözlemlenir. Bu süreçte gece terlemesinde de belirgin bir artış yaşanır. Sinirlilik, ruh halinde dalgalanma, sisli beyin hissiyatı yaşanması normaldir. Cinsel yönden libido azalması, vajinal kuruluk ve dolayısıyla ağrılı cinsel ilişki gözlemlenebilir. Bunlara ek olarak bazı kadınlarda idrar kaçırma şikayetleri de söz konusu olabilir. Metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak hızlı kilo alma, kemik erimesi, kalp damar hastalık riskinde artış yaşanabilir.

Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı ile Menopoz Yönetimi

Fonksiyonel tıp bakış açısı menopozdaki kadın sağlığını bütüncül olarak değerlendirir ve bu süreci sadece cinsel sağlık boyutunda incelemez. Kadınların yaşam tarzında belli değişiklikleri hayata geçirmesi, sağlıklı beslenme, düzenli spor ve gün içindeki aktivitelerini artırması bu süreci rahat atlatmalarına ilk elden olanak tanır. Bunun yanında doktor ve terapist desteği ile hem fizyolojik hem psikolojik destek mekanizmaları kadınların menopozu yönetmelerine yardımcı olur.

Hormonal Destek

Geçmişte uzun yıllar boyunca menopoza giren kadınlara hormon replasmanı tedavisi uygulanarak menopozun getirdiği semptomların hafifletilmesi ve kadın sağlığının bütünlüğünün korunması amaçlanmıştır. Günümüzde sentetik hormon tedavilerinin yol açtığı risklerden ötürü çoğu kadın bu sürecin sentetik hormonlar yerine biyoeşdeğer hormonlar ile yönetilmesini tercih eder.

Psikolojik Destek

Menopoz sürecinin doğalında getirdiği stres ve ruh halindeki değişiklikleri yönetmek amacıyla bu süreçte psikolojik destek almanın çok kıymetli olduğunu artık şüphesiz. Hem menopoz sürecindeki kadınlar için hem de çevresindeki yakınları için bu desteğin, kadının yeni dönemdeki kimliğini tanımlamasına ve bu dönemin kendi içindeki keyfine varmasına yardımcı olur.

Vajinal Kuruluk

Menopoz kaçınılmaz olsa da kadının dişiliğini sonlandıran bir süreç asla değildir. Menopozun fizyolojik etkileri nedeniyle vajinal kuruluğa bağlı olarak cinselliği ağrılı yaşayan kadınlarımızın cinsellikten uzaklaşması mümkün olabilir. Tam da bu noktada yine kendi doğal dokusunu kullanarak, PRP ve lazer teknolojileri ile vajinal kuruluk tedavisi uygulanarak vajina bölgesinin yenilenmesi sağlanabilir.

Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim

Menopoz başlangıcında olduğunuzu düşünüyor ya da erken menopoz endişesi taşıyorsanız, bu süreci bir doktor gözetiminde geçirmeniz önemlidir.