Sezaryen Doğum

“Çocuklarımıza bırakabileceğimiz iki mirasımız var. Biri kökleri, diğeri kanatları.”

Hodding Carter, Jr.

Sezaryen doğum, bebeğin normal doğum ile gelemeyeceğine karar verildiği ya da doğum sırasında beklenmedik komplikasyonların oluştuğu durumlarda anne ve bebeğin hayatını kurtarmak amacıyla başvurulan cerrahi yöntemdir.

Bir doğumun sezaryen mi normal vajinal yoldan mı olacağına genelde annenin sağlık durumuna bağlı olarak doğumdan önce karar verilir. Bazen de doğum sırasında bebeğiniz bu kararı kendisi belirler.

sezaryen doğum gereklilikleri

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Gereklidir?

Bebeğin ters gelmesi
Bebeğin kalp atışlarının düşmesi
Bebek başının kanala oturmaması
Anne pelvisinin normal doğuma uygun olmaması
İri bebek
Annenin geçirmiş olduğu uterin cerrahiler
Plasentanın kanalı kapatması (Plasenta anomalileri)
Çoğul gebelikler
Doğumun ilerlememesi

sezaryen doğumda anestezi türünün belirlenmesi

Sezaryende Anestezi Türünün Belirlenmesi

Herhangi bir komplikasyon oluşmadığı takdirde annenin isteği doğrultusunda hem bebeğin anesteziden etkilenmemesini sağlamak hem de annenin bu ana şahitlik etmesine olanak tanımak adına, genellikle spinal anestezi tercih edilir. Ancak annenin spinal anestezi almasında bir sıkıntı varsa, anne derin bir kaygı ve korku yaşıyorsa veya anestezi doktorunun önerisi bu yöndeyse genel anesteziye de başvurulabilir. Spinal anestezinin en büyük avantajı, doğum anında bilinci tamamen yerinde olacağı için anne, bebeğiyle doğum sonrasında hemen ilgilenebilir, bebeğini emzirebilir.

anne bebek dostu sezaryen doğum

Anne Bebek Dostu Sezaryen

Sezaryen doğum ten tene temasa ve anne ile bebeğin güvenli bağlanmasına engel değildir. Uygun koşullar sağlandığında geç kordon klemplenmesi (mümkün olduğunca kordondan kan akışının devam etmesi beklenerek) sezaryen doğumda da yapılabilir. Bebeğin doğumunun ardından annenin göğsüne çıplak şekilde temas ettirilmesi güvenli bağlanma açısından çok kıymetli olduğu için bu anın gerçekleşmesi sağlanabilir. Annenin ameliyatı devam ederken anne ile bebek ten tene beraber vakit geçirir ve hatta anne bu sırada bebeğini emzirebilir. Klemplenmenin geç yapılması, bebekte ileride oluşabilecek aneminin önüne geçer.

sezaryen doğum sonrası kontroller

Sezaryen Sonrası Kontroller

Sezaryen doğum sonrası anne ve bebek kırk sekiz saat hastane gözleminin ardından taburcu edilir. Bir hafta boyunca evde pansumanları devam eden annelerin genel kontrolleri bir hafta sonra doğum doktoru tarafından yapılır ve dikiş kontrollerinin ardından pansuman açık bırakılır. Doğum sırasında eğer kendinden eriyen estetik dikiş kullanıldı ise herhangi bir dikiş alma işlemi yapılmaz. Erimeyen dikiş materyali kullanıldı ise dikişler bu kontrolde alınır. Doğum sonrası kırkıncı gün ise son kontroller yapılır. Doğum kontrol yöntemleri konuşulur. Ardından yıllık rutin jinekolojik takiplere dönülür.

Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim

Kadın hastalıkları ve doğum alanlarında danışmak istediğiniz tüm konularda Op. Dr. Duygu Mutlu ile temas kurabilirsiniz.