myom

Myom

Myom, rahim kas tabakası (myometrium) kaynaklı gelişen çoğunlukla iyi huylu tümörlerdir. Yerleşimine göre üç tip myom vardır. Rahim kanalı içerisine doğru büyüyenler, kas tabasında sınırlı kalanlar ve rahmin dışına doğru gelişenler.

Toplumda sık görülen myom rahatsızlığı çoğu zaman semptomsuz ilerlese de bazen tıbbi problemlere yol açabilir. Bu nedenle yıllık rutin kontroller myomların teşhisi için de önem arz eder. Myomlar ultrason kontrollerinde kolaylıkla saptanabilir.

Myomun Belirtileri

Kanama Bozukluğu

Özellikle rahim kavitesine (içerisine) doğru büyüyen myomlar adet döneminde ağır kanamalara ve periyot dışı kanamalara neden olabilir.

Pelvik Ağrı

Özellikle belli bir boyutun üzerine çıkan myomlar pelvik ağrıya sebep olur. Adet dönemlerinde de bu ağrı belirgin hissedilir.

Gebelikte Sorun

Rahimde şekil bozukluğu yapabileceği için gebe kalamama (infertilite) veya gebe kaldıktan sonra düşük veya erken doğum gibi riskleri barındırır.

Cinsellikte Ağrı

Bazı myomlar bulundukları pozisyona göre cinsel birliktelik sırasında da ağrı hissedilmesine yol açabilir.

İdrar Sorunları

Rahim ön duvarından mesaneye doğru gelişen myomlar, sık idrara çıkma veya idrar yapmada güçlük yaratabilir.

Kabızlık Şikayeti

Bağırsaklara doğru büyüyen myomlar, bağırsaklara baskı yapacağı için kabızlık sorunu baş gösterebilir.

Myomun Tedavisi Mümkün Müdür?

Myom Takibi

Semptomsuz myomlar ultrasonla görüntülenerek altı aylık sıklıklarla takip altında tutulur. Şüpheli hallerde MR ile en etkili görüntülemenin yapılması amaçlanır.

Semptom görülen myom rahatsızlıklarında medikal tedavi, semptomları hafifletmek amacıyla kullanılabilir. Ancak medikal tedavi myomların kesin tedavisi için yeterlidir denilemez.

Cerrahi Müdahale

Belli bir boyuta ulaşan ya da küçük olmasına karşın yarattığı tıbbi rahatsızlık ciddi boyuta ulaşmış myomlar cerrahi yöntemle alınır.

Myomlar genellikle rahim koruyucu cerrahi operasyonlarla organ kaybı yaşamadan kolaylıkla alınabilir. Çok nadir durumlarda, myomların rahmi tamamen sardığı noktada, son çare olarak rahmin alınması değerlendirilebilir.

Myom Tekrarlar Mı?

Myom gelişiminde genetik faktörler ve hayat tarzı etkilidir. Bu nedenle ameliyat sonrası myomların tekrarlama riski vardır. Sağlıklı yaşam tarzı, beslenme ve spor ile myomlar önlenebilir, ayrıca jinekolog kontrollerinin düzenli yapılması erken teşhis için şans yaratır.

Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim

Yukarıda yazan belirtilerden bir veya birkaçına sahipseniz, rutin jinekolojik kontrolünüzü bir yıldan uzun süredir yaptırmadıysanız, detaylı tetkik için jinekolojik muayene olmanız önerilir.