Kronik Mantar Tedavisi
Mantar hastalığı genital bölgede sık görülen enfeksiyonlardan biridir. Vajina florasının bozulması ile bölgenin asidik pH’ı değişir ve mantarın üremesi için ideal koşulları oluşturur. Hasta defalarca tedavi görmesine karşın mantar enfeksiyonları tekrar ederek kronik bir hal alabilir. Böyle durumlarda vajina florasını eski haline getirmeye çalışmak kronik mantar enfeksiyonları için en etkili tedavi yöntemi olacaktır.
Vajina Florasını Ne Bozar?
Antibiyotik kullanımları zararlı bakterileri öldürürken faydalı bakterileri de yok eder. Bu nedenle antibiyotikler hastalığın gerektirdiği ölçüde ve doktor kontrolünde tüketilmeli. Bunun dışında kontrolsüz alınan antibiyotik ilaçlar vajinanın asidik olmasını sağlayan bakterilerin ölümüne yol açacağı için vajina florasını bozma riski taşır. Ek olarak hem fizyolojik hem de dış koşullara bağlı nedenlerle vajina florası bozulabilir.
Fizyolojik nedenler arasında bağışıklığın düşmesi, stres, diyabet ve insülin direnci, hormonal değişiklikler yer alır. Hava aldırmayan, naylon içerikli yanlış iç çamaşır seçimleri, yoğun ped kullanımı, aşırı vajinal temizlik ve yanlış temizlik ürünlerinin kullanımı ise vajina florasını olumsuz etkileyen dış faktörlerdir.
Mantar enfeksiyonunun en belirgin semptomu genital bölgede yoğun kaşıntı yaratmasıdır. Ayrıca beyaz peynirimsi akıntı oluşmasına neden olur. Kaşıntıya ve kaşınmaya bağlı olarak hastanın genital bölgesinde tahriş, şişlik, kızarıklık ve kuruluk gözlemlenir. Vajinal kuruluğa sebep olabildiği için seks sırasında ağrı ve acı hissedilmesine yol açabilir.
Mantar enfeksiyonlarında öncelikle altta yatan sorun tespit edilir. Ardından hayat tarzında değişikliğine gidilmesi önerilir. Gerektiğinde eşli tedavi verilir ve florayı güçlendirecek probiyotikler kullanılır. İlaç, fitil ve krem gibi medikal tedavilerin yanı sıra kronikleşmiş vakalarda lazer ve PRP yöntemiyle enfeksiyona daha kalıcı müdahale sağlanabilir.
Lazer ile Kronik Mantar Tedavisi
Floranın bozulduğu kronikleşmiş durumlarda lazer tedavisi ile vajina duvarı yenilenerek asidik yapı geri kazandırılır. Bazı hastalarda PRP ile bu tedaviyi desteklemekte fayda vardır. Özellikle vajinal mantarın neden olduğu kuruluklarda PRP oldukça etkin bir çözüm sunar. Genellikle ayda bir kez, ortalama üç seans çoğu hasta için yeterli olması beklenmektedir. Gerek lazer gerekse PRP seansları, klinik ortamda normal hayatınıza hızlıca geri dönebileceğiniz ortalama yirmi dakikalık işlemlerdir.
Op. Dr. Duygu Mutlu ile iletişime geçin.
Kronik Mantar Tedavisinde lazer teknolojisi son yıllarda birçok hasta için en rahat çözümlerden birini sunar.