Suda Doğum
“Yıldızlar gökyüzü için neyse, çocuklar da dünyamız için öyledir. Parlamayı hak eder!”
Chinonye J. Chidolue
Suda doğum, doğum sırasında kasılmalara bağlı dalgaların ılık su dolu özel bir küvetin içinde karşılanmasıdır. Doğuma giden bu yolculukta, anne sadece kasılmaları hissettiği doğum öncesi anlarda suyun içinde kalmayı tercih edebileceği gibi, eğer her şey yolunda giderse ve isteği de bu yönde olursa bebeğini suya doğurmayı da seçebilir. Burada esas hedef suyun hem kas gevşetici hem de mental rahatlatıcı özelliğinden faydalanarak doğum sürecini huzurla geçirmeleridir.
Kimler Suda Doğum Yapabilir?
Sağlık durumu normal doğuma izin veren tüm anneler isterlerse suya doğum yapabilir. Doğumu normal doğuma elverişli olmayan anneler, aktif genital enfeksiyonu olanlar ve mekonyumlu (kakasını yapmış) bebek durumunda suda doğum önerilmez.
Suda Doğum Nasıl Gerçekleşir?
Suda doğum iki farklı türde küvette gerçekleştirilir. İlki jakuzi gibi davranan suda doğuma özel üretilmiş küvetler. Bu küvetlerde su sürekli devir daim edilir; bu sayede suyun sıcaklığı ve temizliği istenen seviyede tutulur. Aynı zamanda bu küvetler her doğumdan sonra dezenfektanlarla temizlenerek bir sonraki doğum için hazır hale getirilir. Bunun yanı sıra tek seferlik özel kılıflarıyla kullanabilen şişme küvetlerde de doğum gerçekleşebilir. Burada da özel bir pompa sistemi ile suyun devir daimi sağlanır.
Suda Doğumun Bebeklere Avantajı
Suda doğum anında bebek, aslında anne karnındaki su dolu ortamdan yine su dolu ve ılık farklı bir ortama geçiş yapar. Bu sayede suya doğum bebek için daha yumuşak bir geçiş sağlarken, bebekteki doğum travmaları hem fiziksel hem de ruhsal olarak en aza indirgenmiş olur. Yapılan çalışmalar suya doğan bebeklerin daha sakin ve huzurlu bir bebeklik dönemi geçirdiğini göstermiştir.
Op. Dr. Duygu Mutlu ile İletişim
Kadın hastalıkları ve doğum alanlarında danışmak istediğiniz tüm konularda Op. Dr. Duygu Mutlu ile temas kurabilirsiniz.